ATB takes a firm foothold in Rotterdam through cooperation with COUNT

In een fase van groei van een onderneming zoek je altijd naar een partner die jou begrijpt. Die hebben we gevonden in Amsterdam Trade Bank. Samen zijn we een mooi, uitdagend pad aan het bewandelen. – Pieter Janssens, Managing Director COUNT.


Amsterdam Trade Bank (ATB) heeft, anders dan de naam misschien suggereert, ook Rotterdam en omstreken veel te bieden. De handelsbank is gespecialiseerd in internationale grondstoffenfinanciering, scheepvaartfinanciering en activa gebaseerde financiering. Binnen de relatief jonge financiële instelling staat het krijgen van steviger voet aan de grond in de regio Rijnmond hoog op de agenda. Het was dan ook een mooie opsteker dat COUNT onlangs als klant werd binnengehaald.

Voor Harris Antoniou (Chief Executive Officer ATB) voelt het ontwikkelen van de activiteiten in de Rotterdamse regio als thuiskomen. Hij studeerde af aan de Erasmus Universiteit in 1993 en begon zijn carrière bij Bank Mees & Hope aan de Coolsingel. Antoniou vertelt over de toegevoegde waarde van de bank voor de Rotterdamse regio. “Wij zien volop kansen om ondernemers te ondersteunen in hun activiteiten en kennen de waarde van deze regio. Rotterdam is één van de belangrijkste kruispunten van goederenstromen ter wereld. De commodity achtergrond van Amsterdam Trade Bank komt hier uitstekend van pas. Daarnaast bieden wij een breed spectrum van producten aan handelaren in grondstoffen, producenten, transportbedrijven en financiële instellingen. Daarom zijn wij in staat om juist ook de ondernemers in de Rotterdamse regio te voorzien in hun financieringsbehoeften.”

Op het kantoor van COUNT, gevestigd aan de Westerkade, vertellen managing director Pieter Janssens en oprichter Peter Goedvolk graag over hun activiteiten en samenwerking met Amsterdam Trade Bank. Namens de bank is Wim Kok, Asset Based Finance Director, aangeschoven. Er is een klik tussen de heren, zoveel is meteen duidelijk. Wederzijds vertrouwen vormt dan ook de basis voor de krachtenbundeling. Kok vertelt over zijn rol en de visie van Amsterdam Trade Bank. “Ik heb ruime bancaire ervaring, met twintig jaar Deutsche Bank en zeventien jaar Lloyds Bank op mijn cv. Tot vorig jaar werkte ik bij Maersk Shipping Lines, waar ik verantwoordelijk was voor het opzetten van een Trade Finance Unit. Binnen Amsterdam Trade Bank houd ik mij bezig met activa gebaseerde financiering. Op dat gebied liggen veel mogelijkheden, juist ook in de Rotterdamse regio omdat dit type financiering gekoppeld is aan bedrijfsmiddelen als terminals, equipment en maritieme activa. Als bank onderscheiden wij onszelf door ons ondernemende karakter en korte lijnen. Onze klanten helpen naar de top, dat is ons uitgangspunt.”

Uitdagend pad bewandelen

Dat zag ook Peter Goedvolk. Hij is al 35 jaar zelfstandig ondernemer. Midden jaren tachtig nam hij Argos Oil over, dat onder zijn leiding uitgroeide tot een groot bedrijf. In 2011 verkocht hij een groot gedeelte van zijn aandelen en in 2014 trad hij terug als CEO. Maar het was nog lang geen tijd om met pensioen te gaan, dus duurde het niet lang voordat hij nieuwe activiteiten ontplooide, waaronder de oprichting van COUNT. “Wij handelen in commodities, begeven ons op het gebied van renewables, food en energie en helpen bedrijven binnen de logistiek om handel duurzaam te moderniseren, met als uiteindelijke doel het optimaliseren van supply chains. Het vraagstuk financiering komt bij het opzetten van een nieuwe organisatie uiteraard al snel opzetten. Bij Argos Oil had ik te maken met een consortium van banken. Dat ging immers om miljarden. Voor COUNT was ik nog zoekende naar de juiste vorm. Totdat ik Wim tegen kwam. Ik kende hem al redelijk goed vanuit het verleden, we gaan bijna 25 jaar terug. Toen ik een stuk financiering voor uitbreiding van een terminal in Rotterdam/ Vlaardingen ter sprake bracht, zaten we al snel op een lijn. We begrepen elkaar goed en over het vakmanschap en netwerk van Amsterdam Trade Bank bestond geen misverstand.” Janssens vult aan: “In een fase van groei van een onderneming zoek je altijd naar een partner die jou begrijpt. Die hebben we gevonden in Amsterdam Trade Bank. Samen zijn we een mooi, uitdagend pad aan het bewandelen. Een bio-based economy is de toekomst, waar we nu al op voorsorteren.”

Goedvolk: “De terminal wordt een green hub. Juist binnen een groot havengebied is die behoefte groot. Wij willen daar de spil in zijn, en tevens is het de ambitie om de meest groene terminal neer te zetten. Met onze mogelijkheden, visie en achtergrond voelt het als onze taak om actief mee te werken aan een betere wereld. Amster­dam Trade Bank deelt deze ambitie. De Wereldgezond-heidsorganisatie publiceerde onlangs dat wereldwijd jaarlijks 7 miljoen mensen sterven door luchtverontreiniging. Dat zegt eigenlijk alles over de omvang van het huidige probleem en de noodzaak om groener te worden. Voor een omslag is snel spijkers met koppen slaan daarom het credo. We zouden daarom ook graag zien dat de overheid het aantrekkelijker maakt voor bedrijven om een duurzame weg in te slaan.” Janssens voegt toe: “We zijn als COUNT geen pionier, maar lopen wel vrij voorop. Ondanks de ingewikkelde regelgeving volharden wij in onze missie: het pad naar een circulaire economie bewandelen.” Met Amsterdam Trade Bank aan haar zijde geeft dat bij COUNT extra veel vertrouwen. Amsterdam Trade Bank en COUNT werken inmiddels ook aan een nieuw initiatief: een block chain project gekoppeld aan een supply chain in de renewable commodity sector. Daar horen wij later ongetwijfeld meer over.

Please find the translated article here.

Interested in the official Rijnmond Business article, please click here.